Blog > Komentarze do wpisu

CYNAMONOWO

  Podobno na wychłodzony organizm bardzo dobrze robi cynamon, a dzisiaj rano na moim termometrze było -12 C. Lubię smk cynamonu i często dodaję go do różnych potraw, zarówno do słodkich jak i czasami do słonych, na przykład na wzór włoski, do zupy fasolowej. Cynamon to jedna z najstarszych potraw świata. Podobno najlepszy jest jak najjaśniejszy, co oznacza, że kora pochodzi z młodego drzewa i jest szczególnie aromatyczna. Wielkie cynamonowce widziałam w ogrodach botanicznych. Kiedy gdzieś wyjeżdżam, zawsze lubię zwiedzać ogrody botaniczne.

Teraz warto pojechać do naszego Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Można tam na przykład zobaczyć drzewko cytrynowe, na którym znajdują się owoce różnych cytrusów, między innymi grejpfrutów i pomarańczy, po prostu na cytrynie zaszczepiono inne gatunki owoców cytrusowych.
Kiedyś kupiłam sadzonkę pomarańczy w doniczce i na swoim parapecie wyhodowałam z niej piękne drzewko, które bardzo ładnie owocowało. Owoców było dużo, były bardzo trwałe i efektownie wygladały w zimie, kiedy za oknem był śnieg. Potem wiele razy szukałam w sklepach takich sadzonek pomarańczy, ale jakoś nie mogłam na nie trafić.

Wracając do ogrodów, przed oczami mam wspaniały ogród na wyspie Kitchenera koło Asuanu, gdzie cała wyspa została przekształcona w ogród botaniczny, w którym znajduje się roślinnośc z całego świata, nad głowami fruwa mnóstwo ptaków, a po palmowych alejach godnie paradują białe pawie (albinosy to podobno najstarsza odmiana tych ptaków), kręcąc się pod nogami turystów.

Rozgrzewajmy się więc cynamonem. Podobno zimą wskazany jest też imbir i kardamon. Kardamon też lubię, zwłaszcza w kawie i w szarlotce, ale ostatnio nie mogę go nigdzie kupić.

piątek, 23 lutego 2007, ewa777

Polecane wpisy

  • ZNÓW JESTEM

    Znów jestem, po bardzo długiej przerwie. Przepraszam. Jakoś trudno mi się ostatnio zmobilizować do pisania, a i czasu stale brakuje, nie jestem już tak energicz

  • ALLELUJA!

    Kochani, przesyłam wszystkim najlepsze życzenia radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych. Serdecznie pozdrawiam i nieustająco dziękuję za pamięć. Wkrótce się o

  • IDZIE KU LEPSZEMU:)

    Święta minęły szybko, miło, w dużym stopniu rodzinnie. Pozostał tylko kłopot z dojadaniem świątecznych resztek. Niestety, ja zawsze przygotowuję jedzenia o wiel

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/02/23 11:54:57
No popatrz, nigdy by mi nie przyszlo do glowy dodac cynamon do fasoli - musze sprobowac, bo tez kocham jego zapach!
I zapach pomaranczy.
Mmm;)
-
2007/02/23 13:00:32
Cynamon z jabłkami i ryżem mi się kojarzy!
-
2007/02/23 19:39:10
Herbatktę cynamonową mam, ale nuezbyt w niej gustuję,wolę zieloną lub czerwoną.
-
2007/02/24 09:03:38
ja tam wolę czosnek hi;))) cynamonu nie lubię..
-
2007/02/24 09:06:49
Zaskoczyłaś mnie tym cynamonem w fasolowej?
Click for Warsaw, Poland Forecast