Blog > Komentarze do wpisu

SZYBKI DESER

Wczoraj włączyłam kanał "Kuchnia", akurat pokazywano, jak zrobić szybki deser. Na dnie naczynia żaroodpornego prowadząca program położyła kromki jakiejś bułki (nie wiem jakiej),  polała to serkiem mascarpone roztrzepanym z jajkami, na wierzchu umieściła brzoskwinie z puszki i wszystko posypała brązowym cukrem. Potem wstawiła do piekarnika (180C) na półtorej godziny. Moim zdaniem półtorej godziny to trochę za długo, ale niech będzie. Ja słodyczy raczej nie jadam, jednak przepis ten może się przydać, kiedy ktoś będzie miał przyjść, bo nie wymaga dużo pracy.                    

Jeśli ktoś chce usmażyć pączki w karnawale, a nie umie tego robić, może obejrzeć i posłuchać (po angielsku) pieczenia pączków "na żywo" :  http://revver.com/video/606370/anas-kitchen-polish-cooking-paczki-polish-doughnuts/ .

środa, 23 stycznia 2008, ewa777

Polecane wpisy

  • CIASTO DROŻDŻOWE i trochę narzekania

    Biedny Chopin! W grobie się przewraca, widząc ten koszmarny komiks z wulgarnym, knajackim tekstem, który polskie MSZ i ambasada w Berlinie zaprezentowały niemie

  • CIASTO pieczone w słoiku

    Pomysłowość ludzka jest niewyczerpana, także w dziedzinie kulinariów. Niedawno przypadkowo znalazłam w internecie przepisy na ciasto pieczone w słoikach oraz na

  • CIASTO BŁYSKAWICZNE

    Najpierw podam przepis na błyskawiczne ciasto owocowe. Bardzo mi się to ciasto podoba, przede wszystkim dlatego, że naprawdę nie ma przy nim roboty, a poza tym

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/01/23 18:01:43
Z dzieciństwa pamietam, że Mamusia kromeczki białej bułki przekładała startym jabłkiem z rodzynkami,wierzch polewała śmietaną rozkłóconą z jajkiem i zapiekała. Więc ta wersja powyższa jakby bardziej nowoczesna była!
Na pewno też jest smaczna!
A pączki piekę wg przepisu Cioci Ireny, zawsze się udają!
-
2008/01/23 19:40:43
A ja w dziecinstwie jadlam bułke namaczaną w mleku, no przysmak niesamowity to był. :)
-
2008/01/23 19:46:22
Fusilko, tę wersję z jabłkami na pewno wypróbuję. Jeszcze troche cynamonu dodam.

Holly, a wiesz, że ja tez czasami to jadłam, lekko osłodzone. Pamietam, że mi taka rozmoczona bułka bardzo smakowała:)
-
2008/01/23 23:29:56
Ewka! No właśnie! Skleroza za mnie. Cynamon też tam był! Koniecznie dodaj.
Ja bardzo często obecnie zamiast bułi uzywam w tej zapiekance ryż, a poszczególne warstwy smaruję naturalnym jogurtem!
-
2008/01/24 19:15:57
hehe wlasnie wczoraj bylam na stronie tej kobiety polana.com i chcialam zamowic paczki, ktore tam sprzedaja. bo u nas pani od paczkow jest ponoc w szpitalu i paczkow nie ma :(
-
2008/01/24 20:32:37
Hjuston, Sama spróbuj upiec, jeśli masz na pączki ochotę. Składniki dostaniesz u siebie.
-
2008/01/24 20:53:02
tylko to smazenie mnie troche przerasta. nie wiem czy dam rade. ale moze namowie meza, bo to on jest uzalezniony, a poza tym uwielbia gotowac, wiec niech robi :)
-
2008/01/24 21:05:41
Hjuston, skorzystaj z instrukcji tej kobiety, ona dosyć dokładnie przedstawia sposób pieczenia pączków. Na początek nie próbuj robić wielkiej ilości, bo sie zniechęcisz. A jeśli to mąż będzie robił, niech pamięta, żeby tłuszcz był odpowiednio gorący i konfitur może trochę trzeba dać mniej niż ona to pokazuje, bo pączki mogą popękać i wszystko wypłynie do tłuszczu.
Warto upiec, Tłusty Czwartek wkrótce:)
Click for Warsaw, Poland Forecast